Ametrien

Ametrien

 

Ametrien zou rond het jaar 1600 voor het eerst zijn gesignaleerd in Europa. Een steen zou van Bolivia geƫxporteerd zijn naar Spanje waar de steen kado is gedaan aan de koningin van Spanje. Tegenwoordig zie je Ametrien vrij weinig in de handel. Laag aanbod en een klein aantal kopers is het niet meest geziene steen.

Vindplaatsen

Ametrien wordt momenteel alleen gevonden in braziliƫ. Helaas wordt er maar weinig van gevonden in goede kwaliteit dat dit een zeldzame edelsteen is. Maar een klein deel van de Amethist die gevonden is heeft geel als 2e kleur.

kleuren

Ametrien is onderdeel van de kwarts groep. Wanneer paars en geel is word het Ametrien genoemd.  Bij andere kleuren zijn de namen als volgt:

Roze = Rozenkwarts

Bruin = Rookkwarts

Geel = Citrien

Paars = Amethist

Melk wit = Girosol

Groen = Prasioliet

kwaliteit 

Ametrien is zeldzaam. Goede en heldere kwaliteit met 2 kleuren is bijna niet te vinden. Wanneer wel te vinden is het vrij duur. Dit begint vanaf 10 euro per gram en kan oplopen tot 100 euro voor perfecte donkere Amethist en donkere Citrien.

slijpvormen

Ametrien  wordt zowel facet als cabochon geslepen. Door een grote overvloed aan ruw materiaal is het zeer geliefd bij slijpers. Carvers weten van Ametrien prachtige beelden te maken. Tevens is Amethist zeer geliefd voor kralen

 

 

 

Ametrien - BOX791

 

Ametrien - BOX792

 

Ametrien - BOX793

 

Ametrien - BOX795

 

Ametrien - BOX801

 

Ametrien - BOX181

 

Ametrien - BOX787

 

Ametrien - BOX788

 

Ametrien - AMET004

 

Ametrien - AMET007

 

Ametrien - AMET011

 

Ametrien - AMET013

 

Ametrien - AMET014

 

Ametrien - AMET015

 

Ametrien - AMET016

 

Ametrien - AMET018

 

Ametrien - AMET019

 

Ametrien - AMET022

 

Ametrien - AMET023