Tijgeroog

tijgeroog_(640_x_480)_(640_x_480)

 

Genoemd naar:

De naam zegt het al. De steen lijkt door zijn bruingele kleur op de ogen van een Tijger/Valk

 

Tijgeroog en Valkenoog behoren tot de kwartsgroep:

Soorten kwarts: Kleurloos kwarts (bergkristal), Rookkwarts, Toermalijnkwarts, Rutielkwarts, Aardbeikwarts (Hematietkwarts), Amethist, Geelkwarts (Citrien), Rozenkwarts, Blauwkwarts, Prasioliet, Aventurien, Amethistkwarts, Melkkwarts, Dumortieriet, Kattenoog van Kwarts,  Tijgeroog en Valkenoog.

 

Kleur:

De Tijgeroog is bruingeel, goudgeel, roodachtig bruin en groenig tot bruin. De geelbruine strepen van de Tijgeroog zijn een gevolg van ijzeroxide. Valkenoog lijkt op de Tijgeroog, maar dan in een veel donkerder blauwe of zwarte kleur. Dergelijke stenen vertonen een verbluffend optisch effect  dat ontstond omdat kwarts de hoornblende vezels verdrong, met behoud van de vezelige structuur die het oppervlak doet glinsteren als een steen heen en weer wordt gerold. Het materiaal wordt meestal vrij vlak geslepen tot plaatjes of schijven om het Valkenoog uit te buiten.

 

Ontstaan: Metamorfieten.

 

Geschiedenis

De namen van deze kwartsen zijn sinds 1876 gangbaar. Ze zijn gebaseerd op de karakteristieke kleur en het glinsterende glas. Ogenkwartsen werden beschouwd als de beschermers van landbouwers en boeren en dienden als talisman. In de vroegere eeuwen waren Tijgerogen geliefde edelstenen, die men zelfs combineerde met diamanten.

 

 

Tijgeroog - TI001

 

Tijgeroog - TI003

 

Tijgeroog - TI004

 

Tijgeroog - TI005

 

Tijgeroog - TI006

 

Tijgeroog - TI007

 

Tijgeroog - TI009

 

Tijgeroog - TI011

 

Tijgeroog - TI012

 

Tijgeroog - TI013

 

Tijgeroog - TI014

 

Tijgeroog - TI015

 

Tijgeroog - TI017

 

Tijgeroog - TI019

 

Tijgeroog - TI020

 

Tijgeroog - TI021