Robijn in Matrix

Naam herkomst

De robijn (afgeleid van het Latijnse ruber, "rood")

 

Robijn behoort tot de Korund groep;

De Korundgroep bestaat uit de Padparadscha, Robijn en Saffier

 

Kleur

Robijn is een rode edelsteen, een variƫteit van het mineraal korund waarin de kleur hoofdzakelijk door chroom wordt veroorzaakt.

De robijn is net als de saffier een variant van het korundmineraal, een mineraal dat zeshoekige cilindervormige kristallen vormt. De rode korund (bruin-zwart tot roze-rood) heet robijn en andere kleuren heten saffier. Robijn in Zoisiet is een soort robijn waarbij de kristallen ingesloten zijn in een matrix van Zoriet.

 

Geschiedenis en legende

Deze steen wordt al sinds de oudheid gewaardeerd. De oudste schriftelijke bronnen over de winning van robijnen maken melding van groeven in Birma. Vandaar kwamen de stenen via handelswegen naar de hoven en naar de tempels van de oude Egyptenaren en Grieken. In de Middeleeuwen waren robijnen ook geliefd in Rome. Aanvankelijk werden ze bewerkt tot een ovale vorm. De zeer grote en fraaie stenen hebben ook eigen namen. De robijn werd beschouwd als de levenssteen, die het hart versterkt en kracht teruggeeft. In de oudheid en de Middeleeuwen kende men aan robijnen magische krachten toe. Onder gelovigen heeft de robijn een symbolische betekenis: de waarde van vrouwen gaat die van robijnen ver te boven volgens de bijbel (Spreuken 31).

 

Robijn in matrix - RBM001

 

Robijn in matrix - RBM002

 

Robijn in matrix - RBM003

 

Robijn in matrix - RBM004

 

Robijn in matrix - RBM005

 

Robijn in matrix - RBM006

 

Robijn in matrix - RBM007