Apatiet


Apatiet


Apatiet is een veel voorkomend mineraal, maar transparante edelsteen kwaliteit is uiterst zeldzaam. De edelsteen blijft vrijwel onbekend bij de meeste mensen en komt niet vaak voor in sieradenwinkels. Echter, omdat Apatiet in zo'n breed scala van aantrekkelijke kleuren en vormen wordt gevonden is het wel een favoriet onder de edelsteen verzamelaars. De laatste jaren zie je wel een opmars van Apatiet in sieraden. De naam 'Apatiet' is afgeleid van het griekse woord 'bedriegen'. Het kreeg zijn naam vanwege de nauwe gelijkenis met een aantal andere edelstenen die vaak waardevoller waren. Als gevolg daarvan raakte Apatiet ten onrechte bestempeld als de 'bedrieglijke steen'.

 

vindplaatsen


Myanmar, Brazilie, Sri Lanka, Zuid Afrika, Noorwegen Mexico, India, Kenia, Canada en Amerika. Maar de beste Kwaliteit Neon blauwe Apatiet komt van Madagaskar.

 

kleuren

Verzamelaars zijn vaak op zoek uit naar nieuwe zeldzame kleuren zoals Paraiba achtige blauwgroene Apatiet. Diepe paarse violet en rode exemplaren zijn ook zeer gewild.  Apatiet wordt in verschillende kleuren gevonden waaronder: kleurloos, roze, paars goudgeel, blauw, Neon blauw, Neon groen en bruin.

 

Kwaliteit

Wanneer geslepen en gepolijst heeft Apatiet heeft een glasachtige glans. Edelsteen kwaliteit Apatiet is meestal transparant, al zal bijna iedere steen wel insluitsels hebben. Schoon materiaal is zeer zeldzaam

 

slijpvormen

De meeste ondoorzichtige en doorschijnende exemplaren worden als cabochon geslepen. Wanneer het materiaal van edelsteen kwaliteit is wordt deze gefaceteerd. Tevens wordt het vaak tot kralen geslepen van wege de mooie kleur.

 

speciale effecten

Apatiet dat een kattenoog effect vertoont is zeldzaam en zeer gewild. Kattenoog Apatiet wordt altijd geslepen als cabochon om de gewenste eigenschappen uit te brengen. Door een unieke lichtreflectie ontstaat er een spleet dat op een oog van een kat lijkt. Het effect wordt veroorzaakt door licht reflectie van parallel lopende insluitsels binnen een steen, meestal zijn dit rutiel naalden vezels of kanalen. Het effect is het beste te zien in het zonlicht.

  

 

goudsmid gegevens:

Ultrasoon: Apatiet bevat te veel scheuren en kan niet in de ultrasoon.

Verhitten: door het verhitten van Apatiet zal deze uit elkaar vallen.

 

 

Apatiet- RAP013

 

Apatiet- RAP012

 

Apatiet- RAP011

 

Apatiet- RAP010

 

Apatiet- RAP009

 

Apatiet- RAP008

 

Apatiet- RAP007

 

Apatiet- RAP006

 

Apatiet- RAP005

 

Apatiet- RAP004

 

Apatiet- RAP003

 

Apatiet- RAP002

 

Apatiet- RAP001

 

Apatiet- APA010

 

Apatiet - APA015

 

Apatiet - APA018

 

Apatiet - APA019